Criteris d’avaluació per cursos
L’avaluació de les matèries de l’ESO es basa en proves o controls convenientment espaiats al llarg de cada avaluació, en els que es tracta d’avaluar el grau d’assoliment dels objectius proposats. Certament no es té només en compte els resultat d’aquestes proves, sinó també tota la feina feta per l’alumne durant el crèdit i valorada durant l’avaluació formativa, així com la seva actitud i comportament a classe. D’altra banda el resultat final no és una mesura absoluta dels coneixements de l’alumne, sinó una dada en relació als seus coneixements previs estimats mitjançant l’avaluació inicial.
En qualsevol cas, la nota final de l’alumne es calcula, en principi, d’acord amb els següents percentatges:
En el primer curs d’ESO:
Coneixements: 40% Procediments: 40% Actituds, valors i normes: 20%
En el tercer i quart curs d’ESO:
Coneixements: 60% Procediments: 20% Actituds, valors i normes: 20%
Cal remarcar però que s’exigeix una nota d’actitud aprovada per tal que la nota final ho sigui.
Als alumnes amb dificultats, les proves que se’ls passen dintre de l’avaluació final, estan adaptades als objectius reduïts que es considera que han d’assolir i es valoren més els procediments i l’actitud que els continguts.
Pels alumnes que suspenen l’avaluació, al començament del següent es fa una recuperació. Si després d’aquestes recuperacions els alumnes tenen a final de curs més d’una avaluació no superades, s’han de presentar a una prova de recuperació a final de juny, i si no aprova, a una prova de suficiència al setembre després d’elaborar un dossier de recuperació durant l’estiu.
En el cas de les matèries de Batxillerat, i donada la importància dels continguts en aquesta etapa (no oblidem que els alumnes has d’estar capacitats per superar les PAU), es realitzen proves escrites al llarg de cada avaluació en les quals es valora sobretot la capacitat de l’alumne per argumentar i reflexionar sobre els temes tractats a l’assignatura, i, sempre que sigui possible, amb una part semblant als tipus de proves que es plantegen a les PAU..
En funció de la marxa del curs es pot demanar que els alumnes realitzin treballs en grup o individuals, amb un component escrit i, si escau, una exposició oral.
Les notes de les proves i els treballs es ponderen segons criteris que el professor corresponent comunicarà als seus alumnes.
Les activitats que realitzen els alumnes al llarg del curs, tant a l’aula com fora d’ella, així com les seves intervencions a classe i el seu esforç personal es tenen en compte per acabar d’ajustar les qualificacions.
Pels alumnes que suspenen l’avaluació, al començament del següent es fa una recuperació. Si després d’aquestes recuperacions els alumnes tenen a final de curs alguna avaluació no superada, s’han de presentar a un examen de recuperació al juny, i si no aprova, a un altre examen al setembre .